İlkbahar aylarında bitki, çalı ve ağaçlarımıza yaptığımız erken budama işlemleri, yaz aylarında çok daha yeşeren ve canlı ağaçların ortaya çıkmasına yardımcı oluyor. Ancak budama işlemi, nisan ve mayıs ayı ile ibaret olmamalı.
Çok sayıda meyve ağacı, çalılık ve ağaç türü için ‘yeşil budama’ adı verilen haziran ayında uygulanacak işlem, bu yeşilliklerin daha canlı gözükmesine ve bolca meyve vermesine olanak tanıyor.
BU MEYVE VE AĞAÇLAR İÇİN YEŞİL BUDAMA YAPABİLİRSİNİZ
Halk arasında yaz budaması olarak da bilinen yeşil budama işlemini yapmak meyve kalitesinin artmasının yanında meyve ağaçlarının uzun ömürlü olmasına, sağlıklı olmasına ve zirai mücadele yaparken zirai mücadele masraflarının daha azalmasına ve ayrıca bu işler için harcanacak zamanın da kısalmasına sebep olacaktır.
Şöyle ki; yeşil budamayla ağacın üzerinde bulunan lüzumsuz fazla dallar atıldığından ağaç fazla yorulmayacak ve ömrü uzayacaktır.
YEŞİL BUDAMA MEYVELERİ DAHA İRİ HALE GETİRİYOR
Ayrıca lüzumsuz dalların alacağı kuvveti meyveler alacağından meyveler de daha iri olacaktır. Meyvelerin renkleri ve tatları da istenilen kaliteye uygun olarak gelişeceklerdir. Zirai mücadele yaparken lüzumsuz dallar kalmadığından dolayı az ilaç harcanacaktır.
Bunun yanında lüzumsuz işçilik harcanmayacağından dolayı işçilikten de önemli ölçüde tasarruf sağlanacaktır. Ancak yeşil budama doğru ve bilinçli bir şekilde yapıldığı zaman faydalı olacaktır. Aksi halde tam tersine zararı olacaktır. Yeşil budamaya başlandığında öncelikle ilk yapılacak iş, ağacın iç kısmını kaplayan, lüzumsuz olan obur dalları almaktır. Daha sonra ağacın iç kısmında kalan ve sıkça bulunan ufak dalları almaktır.
Ancak ufak dalları alırken çok dikkatli olmalı ve ağacın içini tamamen boş bırakmamalıdır. Aksi halde güneş ışıkları direkt ağacın gövdesine vuracağından dolayı gövdesindeki kabukların yanmasına ve uzun vadede ise ağaçların tamamen kurumasına dahi sebep olabilecektir.
YANLIŞ BUDAMA İŞLEMİ AĞAÇLAR İÇİN FELAKETE YOL AÇABİLİR
Ayrıca yeşil budamanın yanlış yapılması, dalların lüzumundan fazla alınması, ağaç üzerinde bulunan meyvelerin fazla güneşten etkilenerek yanmasına, pişmesine, gelişememesine ve bundan dolayı da kalitenin düşmesine sebep olabilecektir. Ayrıca yeşil budamayı bazı süs bitkilerinde de uygulamak, oldukça faydalı olacaktır.
Bilhassa külleme hastalığına yakalanma riski fazla olan oya ağacı gibi süs bitkilerinde çok sık ve çiçek açmayacak ufak dallarının aralanarak seyrekleşmesi hem bitkinin külleme hastalığına karşı atılacak ilaçların daha etkili olmasına, hem de çiçeklerinin sağlıklı ve kaliteli bir şekilde açmasına katkı sağlayacaktır. Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…