ANKARA – Başkent’te yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ev taşıma dönemi de başladı. Sözleşmesi biten kiracılar şimdiden bütçelerine uygun ev bakıyor. Sözleşmesi devam eden kiracılar içinse daha zorlu bir dönem başlıyor; yüzde 25 kira artış sınırlaması 1 Temmuz’da sona eriyor. Emlakçılar, sınırlamanın kalkmasının konut sahiplerini rahatlacağı yorumunu yaparken kiracılar ise kaygılı.
Ankara’da kiralık daireler 15 bin TL’den başlayıp, 160 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Metro ve otobüs duraklarına, alışveriş merkezlerine yakınlık, fiyatları etkileyen faktörler arasında. Kiracılar yüksek daire fiyatlarını “Kira adı altında soyuluyoruz” sözleriyle değerlendiriyor.
‘20 BİN LİRALIK KİRA 30 BİN LİRAYA ANİDEN ÇIKACAK’
Güncel kiraları sorduğumuz Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, yüzde 25 kira artış sınırlamasının kalkmasının emlak piyasasını nasıl etkileyeceğini anlattı.
Boş evi bulunan ev sahiplerinin sınırlamanın kaldırılacağı 1 Temmuz’u beklediklerini söyleyen Akçam, “2 yıl öncesinden evini kiralayan mal sahipleri, artışı istedikleri oranda yapabilecekleri için sevinçliler. Ancak sınırlamanın aniden kaldırılmasının kiracılar açısından sorunlar yaratacağını düşünüyoruz. Çünkü yüksek rakamda tutulmuş bir daireye, örneğin, minimum yüzde 50 artış yaptığınızda 20 bin lira olan kira birden 30 bin liraya çıkacak. Ayrıca düşük ücretle oturan eski kiracı ile yakın tarihlerde taşınan yeni kiracılar arasında da ödeme dengesizliği yaşanacak” diye konuştu.
‘SINIRLAMANIN GELMESİ ZATEN YANLIŞTI, BİRDEN KALDIRILMASI DA YANLIŞ OLACAK’
Yeni mağdurların oluşacağını ve duruma çözüm getirilmesi gerektiğini vurgulayan Akçam, sözlerine şöyle devam etti:
“Enflasyonun yüzde 75 olduğu bir ortamda yeni kiracılar yüksek artışla karşı karşıya gelebilecek. Kira, talebe dayalı olarak arttığı için piyasayı sıkça ev değiştiren öğrenci ve memur kesimi belirleyecek. Sınırlamanın gelmesi zaten yanlıştı, birden kaldırılması da yanlış olacak. Kademeli geçiş olabilir. Ayrıca kiralarda fiyat uçurumu olmaması için de düzenleme getirilmeli.”
KİRALIK DAİRE SAYISI YOK DENECEK KADAR AZ
25 yıldır Mamak bölgesinde emlakçılık yapan Fikret Baytok geçen seneye oranla kiraların yüzde 50 arttığını söyledi. Kiralık dairelere talebin çok yüksek olduğunu belirten Baytok, kiralık daire sayısının ise az olduğunu kaydetti.
GÖÇ FİYATLARI ARTIRIYOR: MAMAK’TA KİRALAR 16-25 BİN LİRA ARASI
Ankara’ya son dönemlerde yoğun bir göç olduğunu bu göçün de fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu ifade eden Baytok, “Mamak eskiden çok az merkeze sahipti. Şimdilerde ise neredeyse her semti ayrı bir merkez oldu. Önceden Tuzluçayır Mahallesi’nden Dikimevi yönüne gidildikçe fiyat artardı. Şimdilerde NATO Yolu’nun sonlarına kadar fiyatlar neredeyse aynı. Bu durum ilçede kiraları ortalama bir rakama getirdi” diye konuştu. Baytok, Mamak’ta kira fiyatlarının 16 ila 25 bin lira arasında değiştiğini, site içerisinde bulunan daire kiralarının ise 30 bin ila 40 bin TL arasında olduğunu söyledi.
‘ÖĞRENCİLER UZAK BÖLGELERE GİDECEK, MAHALLE PROFİLİ DEĞİŞEBİLİR’
Çankaya ilçesine bağlı Cebeci semtinde emlakçılık yapan Emrah Kalender yüzde 25 uygulamasının kalkmasıyla öğrencilerin pek çoğunun çevre ilçelere taşınabileceği tahmininde bulundu. Öğrenci semti olan Cebeci ve çevre mahallelerinde kiralar 18 ila 25 bin TL arasında. Her eğitim döneminin bitiminde boşalan evlerin sayısının artış gösterdiğini anlatan Kalender, “Bu yıl sözleşmesi biten öğrenciler yüksek artış ile karşılaşırsa muhtemelen öğrenciler okullarından uzak bölgelere dağılacak. Yüzde 50-60 zam yapılacağını varsayarsak, öğrencilerin bu çevrede barınabileceğini sanmıyorum. Önümüzdeki dönem mahalle profilinde değişiklik olabilir” ifadelerini kullandı.
‘ÇOCUĞUMLA SOKAKLARDA KALAMAM’
Keçiören’de ev kiraları semte göre değişkenlik gösteriyor. Pek çok ilçede olduğu gibi merkeze yaklaştıkça fiyatlar artıyor. Subayevleri, Etlik ve Kasalar gibi merkeze yakın semtlerde 25 bin TL olan kiralar, daha uzak mahallelerde 15 bin TL’ye kadar düşüyor.
İlçede oturan restoran işçisi Gökhan Sapbayır, ev sahibi ile sorunlar yaşadığını ve evden çıkması için baskı yapıldığını söylüyor. Kirasının 7 bin TL olduğunu söyleyen Sapbayır, “Ev sahibim ücreti arttırmak istiyor ancak 3 yaşında bir çocuğum var. Eşim de çocuk nedeniyle çalışamıyor. Kiranın artması durumunda geçimimizi asla sağlayamayız. Her ihtimale karşın ev araştırmasına başladım. Çocuğumla sokaklarda kalamam” ifadelerini kullandı.
‘İNSANLIĞA YAKIŞMAYACAK GÜNLERDEN GEÇİYORUZ’
Çankaya Seyranbağları Mahallesi’nde ikamet eden Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi İbrahim Ateş, kendisi gibi öğrenci olan kardeşiyle kaldığı evden taşınma sürecinde olduğunu anlattı. Kendileri gibi kiracı olan ev sahiplerinin oturduğu evden çıkarılmaları nedeniyle kendilerinin de evden çıkmak zorunda kaldıklarını anlatan Ateş, “Ev sahibim kendi evine taşınacak. Açıkcası çıktığım ev insan onuruna uygun, yaşanabilir bir ev değildi. Depodan daireye çevrilmiş doğalgaz tesisat standartlarını karşılamayan, her yağmurda su basan bir evdi. Şimdi de emekli olan ev sahibim bunlarla uğraşacak. İçinde bulunduğumuz durum çok üzücü. İnsanlığa yakışmayacak günler geçiriyoruz” diye konuştu.
‘BİZİ KİRA ADI ALTINDA SOYUYORLAR’
Yüzde 25 sınırının kalkacağını duyan ev sahiplerince evlerinden çıkarılmak istenen okul arkadaşları olduğunu anlatan Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben şimdilik ev buldum. Ödemenin yarısını yarı zamanlı çalışarak ben, diğer yarısını da kardeşim ödeyecek. Barınma, ilkel toplumlarda ulaşılabilir ve temel ihtiyaç olarak algılanmışken, bugün ‘modern’ toplumlarda bizi kira adı altında resmen soyuluyorlar. Bu açık bir soygundur. Zenginler yatırımlarını insanların barınma haklarının üstüne kuruyor ve bundan kâr elde ediyor. Öğrencisinden emeklisine, işçisine şu an Türkiye’de herkesin en büyük stresi ve kaygısı barınma sorunu. Çoğumuzun ailesi asgari ücret ile çalışıyor. Aile kendi evinde verdiği kirayla soyuluyor. Yetmiyor bir de okuması için başka şehre gönderdiği çocuğunun barınma problemini çözmek ile uğraşıyor”